Σάββατο 18 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Οι αντιδράσεις προκάλεσαν απόσυρση της τροπολογίας

Κάθετα αντίθετο από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ στη ρύθμιση που προέβλεπε να καταβάλει η Βουλή τις εισφορές στα Ταμεία των βουλευτών που δεν ασκούν το επάγγελμά τους

Στην απόσυρση της τροπολογίας, η οποία προέβλεπε να καταβάλει η Βουλή τις ασφαλιστικές εισφορές των βουλευτών που στη διάρκεια της θητείας τους δεν ασκούν το κανονικό τους επάγγελμα, υποχρεώθηκε χτες η κυβέρνηση, ύστερα από τις γενικευμένες αντιδράσεις που προκάλεσε η κατάθεση της συγκεκριμένης ρύθμισης την Πέμπτη, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Η διάταξη, που αποσύρθηκε, προέβλεπε την επαναφορά του καθεστώτος που ίσχυε για τις ασφαλιστικές εισφορές των βουλευτών στα επαγγελματικά τους ταμεία την περίοδο που ήταν σε ισχύ το ασυμβίβαστο. Πιο συγκεκριμένα: Μετά την συνταγματική αναθεώρηση του 2003 και μέχρι το 2008, που ίσχυε το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών, η Βουλή κάλυπτε τις ασφαλιστικές εισφορές τους στο Ταμείο στο οποίο ανήκαν πριν εκλεγούν.

Με την κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου κατά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, η Βουλή σταμάτησε να καταβάλει τις εισφορές στα επαγγελματικά ταμεία των βουλευτών που επέλεξαν παράλληλα με την βουλευτική ιδιότητα να επανέλθουν στο επάγγελμά τους. Για τη διευκόλυνση όσων βουλευτών δεν ασκούσαν παράλληλα το επάγγελμά τους, συνέχισε να καταβάλει τις εισφορές που αναλογούσαν στο επαγγελματικό τους ταμείο, παρακρατώντας τα σχετικά ποσά από την μηνιαία βουλευτική αποζημίωση.

Με τη ρύθμιση που κατέθεσε η κυβέρνηση και τελικά την απέσυρε, η Βουλή θα συνέχιζε να καταβάλει στα επαγγελματικά ταμεία τις εισφορές όσων βουλευτών επέλεξαν να μην ασκούν το επάγγελμά τους, τώρα που καταργήθηκε το ασυμβίβαστο. Πρακτικά, η Βουλή θα επιδοτούσε μια δεύτερη σύνταξη για τους βουλευτές, χωρίς αυτοί να έχουν καταβάλει τις ανάλογες - όπως κάθε εργαζόμενος - εισφορές.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τάχθηκε από την πρώτη στιγμή ενάντια στη ρύθμιση της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας ότι θα την καταψήφιζε αν τελικά δεν αποσυρόταν. Το ΚΚΕ έχει προτείνει για τις συντάξεις των βουλευτών την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης και οι βουλευτές να παίρνουν σύνταξη μόνο από το επαγγελματικό ταμείο στο οποίο ανήκαν πριν γίνουν βουλευτές και με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους του Ταμείου τους.

Τα άλλα κόμματα

Την απόσυρση της τροπολογίας ανακοίνωσε χτες το μεσημέρι ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας, ο οποίος ήταν και αυτός που εισηγήθηκε την κατάθεσή της. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος είχε δώσει σαφή κάλυψη στη σκανδαλώδη ρύθμιση, παρά τις όποιες αποστάσεις προσπάθησε να κρατήσει αντιλαμβανόμενος το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας πρωτοβουλίας. «Είναι θέμα που αφορά τη λειτουργία της Βουλής και συζητείται στη Βουλή με πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, όπως μου είπε ο ίδιος μόλις», ήταν το σχόλιο του Ευ. Αντώναρου, ο οποίος απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε άλλη αναφορά ή να αποσαφηνίσει τη θέση της κυβέρνησης.

«Ηξεις - αφήξεις», ήταν οι απαντήσεις που έδωσε για το ζήτημα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, πριν αποσυρθεί η τροπολογία. Απ' τη μια δήλωσε πως «δεν μπορούμε να στηρίξουμε αυτή τη ρύθμιση σε μία περίοδο κρίσης» κι απ' την άλλη συμπλήρωσε «εμείς βέβαια, θα συνεχίσουμε να μιλάμε για την αυτονομία της πολιτικής, για την ανάγκη να θωρακίζεται η πολιτική, να θωρακίζονται οι πολιτικοί, έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, μακριά από οποιεσδήποτε εξαρτήσεις». Ο Γ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής στάσης του κόμματός του αν αλλάξει η συγκυρία, αφού διευκρίνισε ότι «στη σημερινή συγκυρία» δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει τη ρύθμιση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης, σε δήλωσή του, ανέφερε χτες το πρωί πως ο βουλευτής «πρέπει να έχει την υποχρέωση καταβολής των ασφαλιστικών του εισφορών και όχι η Βουλή» και δήλωσε ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δε θα ψηφίσει τη ρύθμιση αυτή. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Αϊβαλιώτη, το κόμμα του δε διαφωνούσε επί της ουσίας της προτεινόμενης ρύθμισης, καθώς, όπως δήλωσε, «ο ΛΑ.Ο.Σ. κατανοεί την ευαισθησία του προέδρου της Βουλής, κ. Δ. Σιούφα, αλλά πιστεύει ότι είναι άκαιρο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ